niedziela, 10 kwietnia 2016

Macaroni & cheese

Przepis zainspirowany amerykańskim klasykiem i przepisem z książki "Makaron - dania tradycyjne i nowe pomysły".




Kocham makaron! Dominik nie podziela tak mojej miłości, ale "macaroni & cheese" to danie, które i on zajada ze smakiem. Oryginalny amerykański przepis przewiduje jedynie przygotowanie sosu serowego i dodanie do niego makaronu. To pewnie by wystarczyło, ale ja, jak zwykle, postanowiłam danie "podrasować" i dopasować do swoich potrzeb. W przepisie nie mogło zabraknąć zatem mięsnego akcentu, więc jest i chrupiąca kiełbaska, dodałam także słodką kukurydzę, mleko w sosie serowym jest aromatyzowane cebulką, dodatkowo makaron jest zapieczony, co sprawia, że na wierzchu tworzy się chrupiąca serowa skorupka. Dzięki temu jeszcze bardziej nie można się oprzeć temu daniu! :)


Baza dania:
  • 500 g makaronu penne z pszenicy durum
  • ok. 0,5 kg kiełbasy wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • duże naczynie żaroodporne
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
Kukurydzę otwieramy i odsączamy z zalewy, przesypujemy do naczynia żaroodpornego. 

Następnie do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wrzucamy makaron i gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu, aż będzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy makaron do kukurydzy.

#Przydatne info:

Pamiętajcie, że na każde 100 g makaronu powinno przypadać ok 1 l wody - to sprawi, że makaron na pewno się nie poskleja. 
Wodę posólcie dopiero, gdy woda się zagotuje, wcześniejsze dodanie soli sprawi, że woda dłużej będzie osiągała temperaturę wrzenia. 
Woda spod gotowania makaronu świetnie zagęszcza sosy, warto zostawić jej odrobinę, gdy je przygotowujecie.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy olej, następnie smażymy kiełbasę aż będzie chrupiąca. Jeśli Wasza kiełbasa ma wystarczająco dużo tłuszczu jego dodatek jest zbędny. My wybieramy zawsze taki produkt, który ma przynajmniej 70% mięsa w swoim składzie, dlatego dodajemy olej do smażenia. Wszystko przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kiełbasę przekładamy do naczynia z kukurydzą i makaronem, wszystko mieszamy. 

Aromatyzowane mleko:
  • 650 ml mleka
  • 1 mała cebulka
  • 1 liść laurowy
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Do rondelka wlewamy mleko, wrzucamy cebulę i dokładamy liść laurowy. Wszystko zagotowujemy. Odstawiamy na bok.

Sos serowy:
  • 650 ml aromatyzowanego mleka
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 150 g startego cheddara
  • 150 g mozzarelli w wiórkach
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz

Dodatek mleka aromatyzowanego cebulką sprawia, że sos jest wyrazisty w smaku i nie jest mdły jak to często bywa w przypadku sosu beszamelowego.

Do garnka z szerokim dnem wkładamy masło, rozpuszczamy je, wsypujemy mąkę. Wszystko smażymy na wolnym ogniu ok. 2 minut i ciągle mieszamy aż masa będzie się pienić i stanie się jaśniejsza. Po tym czasie stopniowo dolewamy mleko nadal energicznie mieszając. Gdy sos będzie gęstniał, dodajemy kolejną porcję mleka. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, mieszając przez ok. 5-7 minut. Następnie zdejmujemy sos z ognia i doprawiamy go gałką muszkatołową oraz pieprzem, mieszamy. Dodajemy ok. 50 g mozzarelli, mieszamy, dodajemy cheddar i mieszamy aż sos będzie aksamitny. Gotowe! Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy wszystko. Na wierzch posypujemy resztę mozzarelli. Wkładamy do piekarnika.









Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem
Czas - 15 minut - przez 10 minut z termoobiegiem, ostatnie 5 minut z górną grzałką

Smacznego! :)



2 komentarze:

  1. Muszę to koniecznie spróbować bo wygląda obłędnie! :)

    Zapraszam na zdjęcia z Chorwacji :)
    http://batmanowy-blog.blogspot.com/2016/07/chorwacja-1.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i polecam :)

      Chętnie obejrzę zdjęcia, bo myślę czy nie wybrać się tam w przyszłym roku.

      Pozdrawiam! :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj