sobota, 9 kwietnia 2016

Jajecznica z cebulką i pieczarkami

Przepis na jajecznicę z cebulką znam jeszcze z rodzinnego domu, dodatek pieczarek to moja inwencja twórcza. :)


Delikatna, rozpływająca się w ustach jajecznica z cebulką to przepis doszlifowany do perfekcji w moim rodzinnym domu, przyrządzana przez Mamę lub Tatę smakowała obłędnie, ale gdy się wyprowadziłam postanowiłam dalej celebrować tę tradycję i u nas także jadamy te pyszności. Sprawdzi się na pożywne śniadanie, jako kolacja, a nawet obiad, gdy nie macie pomysłu na nic innego. Pyszna, sycąca i aksamitna - prawdziwy ideał!

  Farsz cebulowo-pieczarkowy:
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • ok. 300g pieczarek pokrojonych w półplasterki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła oraz oliwę z oliwek, gdy masło się rozpuści dodajemy cebulkę. Lekko ją solimy, zmniejszamy ogień. Cebulkę smażymy często mieszając do momentu, gdy będzie bardzo miękka. Następnie dodajemy pieczarki, lekko solimy. Powinny puścić wodę, zwiększamy ogień i dajemy im odparować płyn. Dodajemy masło, po jego rozpuszczeniu doprawiamy całość pieprzem. Farsz gotowy, wystarczy na jajecznicę dla 2 osób. Gdy nie mamy pieczarek jadamy jajecznicę tylko z cebulką - jest wybitna!


#Jak nie marnować jedzenia:

Ten farsz to idealna propozycja dla osób, które tak jak ja nie cierpią marnować jedzenia. Pieczarki zostały po przygotowaniu paprykarzu, więc ich resztki aż prosiły się o tę pyszną jajecznicę. Poza tym można wykorzystać go także do przygotowania zapiekanek. Wystarczy odpowiednio zwiększyć ilość pieczarek i cebuli, a całość doprawić chilli i ziołami. Nałożyć na bułki, posypać je mozzarellą i wstawić na 7 minut do rozgrzanego do 200 ºC - et voila!

Aksamitna jajecznica:
  • 6 jajek (porcja dla 2 osób)
  • ok. 2 łyżki mleka (można użyć też śmietanki 30%)
  • sól, pieprz
Do miseczki wbijamy wszystkie jajka, dodajemy do nich mleko lub śmietankę (dzięki temu jajecznica jest delikatna), wszystko bełtamy tak, by wszystkie żółtka stworzyły jedną całość z białkiem i mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pod patelnią, na której przygotowaliśmy farsz, zmniejszamy ogień i wlewamy na nią masę jajeczną. Na małym ogniu smażymy jajecznicę przez ok. 5-7 minut cały czas mieszając.


My lubimy, gdy nasza jajecznica jest półpłynna, ale bez nieściętego białka, które tworzy nieprzyjemne "gluty". Energiczne mieszanie i powolne podgrzewanie sprawia, że jajecznica jest aksamitna i w miarę "jednolita" w swojej strukturze. Jeśli chcecie, by Wasza jajecznica była jeszcze lepsza, a nie martwicie się dodatkowymi kaloriami, dodajcie dodatkową łyżkę masła przed wlaniem masy jajecznej na patelnię.
 
My jadamy tę jajecznicę ze świeżym pszennym pieczywem i miętową herbatą - śniadanie idealne. Mniam! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj