8 kwietnia 2016

Deser Eton Mess - bezy, truskawki, bita śmietana



Bezy, bita śmietana i truskawki - czy istnieje coś lepszego? To właśnie słodki bałagan z Eton, czyli tradycyjny, brytyjski deser. Podawany jest także z bananami jako Lancing Mess. My zaszaleliśmy i wykorzystaliśmy także granat, banana i odrobinę serka naturalnego, by masa śmietanowa była nieco gęstsza. Całość jest po prostu nie do opisania - sprawdźcie sami!

Eton mess:
  • ok. 250g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 0,5 owocu granatu
  • 2 banany pokrojone w plasterki
  • 4 większe bezy (przepis TUTAJ)
  • ok. 200ml śmietany 30-36% (można użyć także jogurtu)
  • ok. 3 łyżki serka naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka drobnego cukru lub cukru waniliowego (opcjonalnie)
W tradycyjnym deserze wykorzystuje się bezy, truskawki i śmietanę. Ja trochę go "podrasowałam", ale oryginał także jest cudowny.

Jeśli wykorzystujecie tylko truskawki, a nie są one dość słodkie - zasypcie je wcześniej cukrem i rozgniećcie widelcem, by puściły sok, możecie także zalać je odrobiną octu balsamicznego. My użyliśmy także bananów i granatu, więc dodatek cukru do truskawek był zbędny.

W misce ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder i serek naturalny. Wszystko mieszamy dosłownie kilka sekund do połączenia.

Bezy kruszymy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietany, dodajemy także owoce. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do pucharków.

Na górę można dodać jeszcze kilka owoców dla dekoracji i nieco pokruszonej bezy dla chrupkości. Pyszny i szybki deser - gotowy! Podajemy od razu po przyrządzeniu. 😉

W tym przepisie proporcje i użyte składniki zależą tylko od Was. Lubicie więcej owoców - dodajcie ich więcej, wolicie, gdy słodkie bezy cudownie chrupią - dodajcie ich więcej, kochacie bitą śmietanę - dodajcie jej więcej - i tak będzie pysznie!

Zamiast truskawek można użyć jagód, malin, borówek, zamiast śmietany - jogurtu greckiego etc. - ogranicza Was tylko wyobraźnia. Latem można dodać także gałkę lodów śmietankowych - mniam! 😍
 

Wydrukuj

2 komentarze:

  1. Biorę i podrasowany i ten nie ;) prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😘 to taki mały "śmietnik", ale mega pyszny ❤

      Usuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger