15 kwietnia 2016

Delikatne nuggetsy z kurczaka


Uwielbiamy kurczaka i jadamy go w dość dużych ilościach. By się nam nie znudził co jakiś czas wypróbowuję nowych przepisów, które urozmaicają nasze codzienne menu. Dziś jeden z takich przepisów - prosty, pyszny i w miarę szybki sposób przygotowania chrupiących nuggetsów. Jest naprawdę smaczny!

Marynata:
  • ok. 250-280g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 500-600g piersi kurczaka
  • sól i pieprz
Kurczaka pozbawiamy wszelkich chrząstek, tłuszczu i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej paski. Do miseczki, która ma przykrycie wkładamy kurczaka i wlewamy jogurt. Wszystko doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, mieszamy.

Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy wieczkiem i całość marynujemy od 3h do maksymalnie 2 dni. Dzięki marynacie kurczak kruszeje, staje się bardzo delikatny i soczysty po obróbce termicznej.



Panierka:
  • 0,5 paczki solonych krakersów (ok. 100g)
  • ok. 20g startego parmezanu
  • 1,5 łyżki prażonej cebulki lub 1 łyżka mielonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • pieprz do smaku
Krakersy, cebulkę, starty ser oraz wszystkie przyprawy wkładamy do woreczka z zamknięciem (np. TEGO z Ikei) i ubijamy tłuczkiem do mięsa do uzyskania konsystencji piasku/bułki tartej. Możecie to zrobić też w inny sposób, ale ten oszczędza sprzątania. 



Zamarynowane wcześniej paseczki kurczaka obtaczamy w panierce, dokładnie przyciskając je dłonią.  

Tak przygotowane nuggetsy możecie upiec lub usmażyć na patelni. Obie wersje są smaczne, jeśli jednak oczekujecie prawdziwej chrupkości, to wybierzcie opcję ze smażeniem na patelni.

Kurczaka smażymy po ok. 1-2 minuty z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.


Jeśli wolicie zaoszczędzić nieco na kaloriach możecie kurczaka upiec w piekarniku. Wtedy wyłóżcie go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskajcie delikatnie olejem.

Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 20-25 minut


Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje całej rodzinie! Możecie podać go jako samodzielną przekąskę z sosami do wyboru albo jako danie główne z dodatkiem ryżu, ziemniaków etc. Na pewno będzie pysznie - smacznego!

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger