piątek, 15 kwietnia 2016

Delikatne nuggetsy z kurczaka

Inspiracją do tego dania był przepis Nigelli Lawson na kurczaka w maślance i krakersach. Ja jak zwykle wszystko dopasowałam do swoich smaków. :)


Uwielbiamy kurczaka i jadamy go w dość dużych ilościach. By się nam nie znudził co jakiś czas wypróbowuję nowych przepisów, które urozmaicają nasze codzienne menu. Dziś jeden z takich przepisów - prosty, pyszny i w miarę szybki sposób przygotowania chrupiących nuggetsów. Jest naprawdę mniam! :)
Marynata:
  • ok. 250-280 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 500-600 g kurczaka pokrojonego w paski
  • sól i pieprz
Kurczaka myjemy, usuwamy wszelkie chrząstki, tłuszcz i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej paski. Do miseczki, która ma przykrycie wkładamy kurczaka i wlewamy jogurt. Wszystko doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy wieczkiem i całość marynujemy od 3 h do maksymalnie 2 dni. Dzięki marynacie kurczak kruszeje, staje się bardzo delikatny i soczysty po obróbce termicznej.



Panierka:
  • pół paczki solonych krakersów - ok. 100 g
  • ok. 20 g startego parmezanu
  • 1,5 łyżki prażonej cebulki lub 1 łyżka mielonej cebuli
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki oregano
  • pieprz do smaku
Krakersy, cebulkę, starty ser oraz wszystkie przyprawy wkładamy do woreczka z zamknięciem (np. TEGO z Ikei) i ubijamy tłuczkiem do mięsa do uzyskania konsystencji piasku/bułki tartej. (Możecie to zrobić też w inny sposób, ale ten oszczędza sprzątania). 




Zamarynowane wcześniej paseczki kurczaka obtaczamy w panierce, dokładnie przyciskając je dłonią.  

Tak przygotowane nuggetsy możecie upiec lub usmażyć na patelni. Obie wersje są smaczne, jeśli jednak oczekujecie prawdziwej chrupkości, to wybierzcie opcję ze smażeniem na patelni. Kurczaka smażymy po ok. 1-2 minuty z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.



Jeśli wolicie zaoszczędzić nieco na kaloriach możecie kurczaka upiec w piekarniku. Wtedy wyłóżcie go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskajcie delikatnie olejem.

Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 20-25 minut



Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje całej rodzinie! Możecie podać go jako samodzielną przekąskę z sosami do wyboru albo jako danie główne z dodatkiem ryżu, ziemniaków etc. Na pewno będzie pysznie - smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj