środa, 20 kwietnia 2016

Ciasto z kremem, owocami i galaretką

Przepis na ciasto znam od swojej babci, resztę jak zwykle dodałam od siebie i wyszło to cudo. :)



To ciasto zawsze piecze moja babcia, dodaje do niego jagody lub truskawki i zalewa truskawkową galaretką. I w tej wersji jest przepyszne, ale ja poszłam o krok dalej i ciasto nasączyłam i dodałam lekki krem. Co tu dużo mówić - jest genialne! I takie śliczne. :)

Ciasto:
  • 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki (może być także pełnoziarnista)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wbijamy jajka, które powinny być w temperaturze pokojowej. Dodajemy cukier i miksujemy na gładką, jasną masę. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Ciasto wylewamy do foremki o średnicy ok. 26 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.

 

#Przydatne info:

Jeśli zapomnieliście wyjąć jajka z lodówki przed przygotowywaniem ciasta, to wystarczy, że włożycie je na ok. 1 minutę do miseczki z ciepłą wodą. Po tym czasie jajka są gotowe do użycia. Uważajcie jednak, by woda nie była gorąca, bo zimna skorupka przy kontakcie z wrzątkiem może pęknąć!


Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z dolną i górną grzałką (jeśli ciasto przypiecze się z góry, to wyłączcie górną grzałkę)
Czas - ok. 20-25 minut

Poncz:
  • pół szklanki syropu z brzoskwiń lub pół szklanki lekko osłodzonej herbaty
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny lub limonki
Jeśli używacie brzoskwiń do ciasta, to warto wykorzystać też syrop. Wystarczy, że dodacie do niego sok z cytryny lub limonki i wymieszacie. Równomiernie rozprowadźcie poncz na wystudzonym cieście. Jeśli używacie herbaty, to upewnijcie się, że nie jest ciepła przed nasączaniem.


Krem:
  • 300 g serka śmietankowego lub owocowego (np. Almette)
  • 330 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej)
Do kremu użyłam jagodowo-malinowego serka Almette, jest on dość słodki, więc masy nie trzeba było specjalnie dosładzać. Jeśli jednak używacie zwykłego niesłodzonego serka, to zwiększcie ilość cukru pudru do 4-6 łyżek cukru - według Waszego uznania. W tym przepisie świetnie sprawdzi się też np. twaróg sernikowy.


Śmietankę przelewamy do miski, wsypujemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Gdy masa będzie już wystarczająco ubita, dodajemy do niej serek i mieszamy dokładnie kilkoma szybkimi ruchami miksera. Gotowe!


#Jak nie marnować jedzenia:

Kremu wychodzi dość sporo, więc jeśli Wasza forma nie jest dość wysoka, to możecie zużyć tylko jego część, a resztę wykorzystać do przygotowania szybkich deserów w pucharkach.

Do przygotowania jednego pucharku potrzebujecie:
  • 3 pokruszone herbatniki
  • 3 truskawki lub inne owoce pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki masy śmietankowej
Na dno szklanki wsypujemy 2/3 porcji pokruszonych herbatników, na to wykładamy krem wymieszany z owocami. Kilka kosteczek możecie zostawić do ozdobienia góry deseru. Wierzch posypujemy pozostałymi herbatnikami. Et voila! :)


Gdy nie zużyjecie całej galaretki, to też wyczarujcie z niej coś dobrego. U mnie nic się nie marnuje! :)


Dodatki:
  • ok. 120 g malin
  • ok. 120 g truskawek
  • 1 opakowanie truskawkowej galaretki
Na nasączone i wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzchu układamy owoce. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, gdy lekko stężeje w misce, przelewamy ją delikatnie na ciasto. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


 ciasto z galaretką

Dodatki zależą od Was, jeśli nie macie akurat świeżych owoców takich jak maliny, truskawki czy jagody to użyjcie np. brzoskwiń z puszki i bananów i zalejcie wszystko cytrynową galaretką. Wszystko zależy od dostępnych składników i Waszej fantazji. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj