piątek, 22 kwietnia 2016

Batony muesli

Do stworzenia tego przepisu zmotywował mnie Dominik, który już jakiś czas miał ochotę na takie fit przekąski. :)


Uwielbiam wszelkiego rodzaju płatki, muesli i granolę, jadam je codziennie z mlekiem na śniadanie. Dla mnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i nie wyobrażam sobie, by wyjść bez zjedzenia go z domu. Wiem jednak, że dużo osób omija ten posiłek usprawiedliwiając się brakiem czasu. Ten przepis jest wprost stworzony dla nich, bo batony świetnie sprawdzą się jako przekąska między posiłkami, deser, ale również jako zdrowe śniadanie, które można zabrać ze sobą wychodząc z domu i zjeść w drodze do pracy czy szkoły. ;)


Batony przygotowałam w formie o wymiarach 25 x 35 cm.

Batony muesli:
  • 200 g masła
  • 140 g brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g płatków owsianych
  • 250 g mieszanki ziaren np. Bakal (siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni)
  • 100 g pokrojonych na mniejsze kawałki migdałów
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 100 g żurawiny
  • 50 g rodzynek
Do rondelka wrzucamy masło, cukier oraz miód. Wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą. Całość przesypujemy do garnka i mieszamy z masą maślaną. Następnie mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy.

 
Pieczenie:
Temperatura - 160ºC
Czas - ok. 30 minut, do czasu, gdy całość ładnie zbrązowieje z wierzchu

Po wyjęciu z piekarnika kroimy batony na ok. 14-16 części, gdy są jeszcze ciepłe. Pozostawiamy do wystygnięcia. Batony powinny być chrupiące, mogą się trochę kruszyć, ale i tak są pyszne i mega zdrowe! :)
 


Do mieszanki możecie użyć innych składników np. orzechów laskowych zamiast migdałów czy innych suszonych owoców zamiast rodzynek i żurawiny. Wszystko zależy od Waszego smaku. :)
 
Kilka dni temu odkryliśmy fajny produkt - Bakal 4 ziarna. Właśnie ta mieszanka ziaren zainspirowała mnie do stworzenia czegoś słodkiego, ale ogółem jest to mix do wypieku chleba pełnoziarnistego bez mąki. :)


Z 250 g ziaren z dodatkiem 2 jajek wychodzi niewielki chlebek o zwartej konsystencji. Jest to produkt bez glutenu, bez konserwantów, bez mąki i bez dodatku cukru, więc stanowi idealną propozycję dla dbających o linię. Ja do swojego dodałam także żurawinę.


Mieszankę Bakal 4 ziarna można kupić w Łodzi w sklepie E.Leclerc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj