23 marca 2016

Placuszki serowo-bananowe



Razem z Dominikiem uwielbiamy wszelkiego rodzaju naleśniki, placuszki etc., a gdy w przepisie można wykorzystać ukochane przez nas banany i połączyć je z masłem orzechowym, to jesteśmy wniebowzięci. Buszując w poszukiwaniu przepisu na podwieczorek dla Adasia natknęłyśmy się wraz z Siostrą na placuszki jogurtowo-bananowe. Ja poszłam o krok dalej i zamiast jogurtu użyłam twarogu sernikowego. Efekt jest nieziemski, gwarantuję!

  Placuszki:
  • 2 banany, rozgniecione
  • 2 jajka
  • ok. 200g twarogu sernikowego lub serka naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok. 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego domowego (tylko jeśli uznacie, że całość jest mało słodka)
W misce rozgniatamy banany, wbijamy jajka i dodajemy twaróg oraz ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy i próbujemy, jeśli ciasto wydaje się Wam mało słodkie - dodajcie cukier. Ciasto jest dosyć gęste, ale jeśli wolicie cieńsze placuszki, to możecie dodać odrobinę mleka - wtedy łatwiej będzie formować mniejsze placki.


Placki można smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej, ale możecie także dodać odrobinę tłuszczu, wtedy placki będą też miały nieco chrupiącą skorupkę. Ja wykładam na patelnię po 3 łyżki ciasta, co daje 3 placki. Dzięki proszkowi do pieczenia podczas smażenia na powierzchni placków powinny pojawić się bąbelki, to znak, że należy je przełożyć na drugą stronę. Kontrolujcie moc gazu, gdyż placki można łatwo przypalić. Z podanej porcji wychodzi ok. 12 grubszych placków.


My najbardziej lubimy jadać te placuszki z masłem orzechowym - banan i masło orzechowe to chyba nasze ukochane połączenie smakowe, ale placki smakują świetnie z konfiturą, marmoladą, dżemem, owocami, miodem, cukrem pudrem, a także bez żadnych dodatków. Są naprawdę smaczne, także na zimno. Tylko od Waszych upodobań zależy z czym je podacie, na pewno i tak będą pysznie!


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger