25 marca 2016

Jajka faszerowane pieczarkami



Jeśli święta wielkanocne to jajka, ale te tradycyjne już się nam znudziły. Natomiast nie mam cierpliwości do robienia sałatek - są wymagające, czasochłonne i kaloryczne - przez ogromną ilość majonezu! Stąd pomysł na faszerowane jajka - szybki, prosty i naprawdę smaczny. Dobra alternatywa dla zwykłych jajek na wielkanocnym stole.

Jajka z farszem pieczarkowym:
  • 9 jajek ugotowanych na twardo
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli (zapobiega wypływaniu białka). Od momentu zagotowania gotujemy 8 minut. Wystawiamy, zalewamy zimną wodą. Obieramy.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wkładamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli.

Następnie dodajemy łyżkę masła, które cudownie wydobywa smak pieczarek, wrzucamy pieczarki. Solimy je, by puściły wodę. Całość przykrywamy na mniej więcej 2 minuty. Pieczarki powinny puścić wodę, dlatego pokrywkę zdejmujemy, zmniejszamy ogień i smażymy je mieszając od czasu do czasu do momentu, gdy wchłoną cały płyn.

Pod koniec smażenia próbujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wyłączamy gaz i zostawiamy do wystygnięcia.
 

Jajka przekrawamy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miseczki. Do miski dodajemy wystudzone pieczarki, majonez. Całość mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Połówki jajek układamy na półmisku/paterze/talerzu i wykładamy na nie farsz. Smacznego


Jak nie marnować jedzenia:

Z podanej ilości składników wyszło więcej farszu, który można wykorzystać jako pastę jajeczno-pieczarkową do smarowania kanapek. Mniam! 😋

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger