piątek, 18 marca 2016

Domowe likiery - Malibu i Monte + drink arbuzowy

Inspiracją do stworzenia tych alkoholowych pyszności były... alkoholowe zakupy.



W naszym domu zawsze muszą być alkohole - najlepiej whisky - ulubiony Jim Beam Red Stag, rum i czerwone wino. Przy okazji ostatnich zakupów natknęliśmy się na promocyjny zestaw likierów - kokosowego i advocaatu, a ponieważ Dominik nie może oprzeć się kupieniu kolejnego kufla/kieliszka/szklanki, tak zestaw wylądował w koszyku. A w mojej głowie wylądował pomysł na stworzenie takich likierów w domowym zaciszu. Zachęcona świetnymi wynikami takich eksperymentów u mojej siostry - przepis na likier Malibu dostałam od niej - sama wzięłam się do roboty... i tak oto powstały Malibu i Monte.


Przepis zaczerpnięty z Wojslandia i przerobiony na własne potrzeby.

Likier kokosowy - Malibu:
  •  400 ml mleczka kokosowego*
  • ok. 200 g cukru
  • ok. 400 ml wódki
  • 1 litrowa butelka
Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i dodajemy cukier. Mieszamy, a następnie włączamy gaz. Na bardzo małym ogniu podgrzewamy całość do rozpuszczenia cukru. Gdy cukier się rozpuści, wyłączamy gaz i odstawiamy rondelek do wystygnięcia. Następnie dodajemy wódkę i całość mieszamy. Wszystko przelewamy do butelki. Likier jest gotowy do spożycia po przyrządzeniu, ale gdy dłużej postoi jego smak jest bardziej wyrazisty. Z podanej ilości wychodzi ok. 0,8 l likieru.

*Można dodać kilka kropel aromatu kokosowego, by wyostrzyć smak, ale i bez niego likier jest naprawdę wyśmienity.


Drink arbuzowy:
  • 130 ml mleczka kokosowego
  • 2 miarki likieru kokosowego (80 ml - drink będzie mocny, jeśli wolicie delikatniejsze dodajcie 1 miarkę)
  • ok. 150 g arbuza z lodówki
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko kokosowe oraz likier, dodajemy cząstki arbuza bez pestek. Wszystko blendujemy na gładko - gotowe!


 

Do tego drinka możecie użyć swoich ulubionych owoców np. malin, truskawek czy brzoskwiń. Ze wszystkimi będzie smakowało wyśmienicie. Jednak musicie pamiętać, że jeśli nie zawierają one zbyt dużo wody, to musicie zwiększyć ilość mleczka kokosowego. Na zdrowie! :)


Likier orzechowo-czekoladowy - Monte:

  • 3 tabliczki czekolady mlecznej (każda po 100g)
  • 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 0,5 l wódki Soplica - orzech laskowy
  • 1 litrowa butelka oraz mniejsza 0,5 l

Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone, tabliczki czekolady kruszymy na małe kawałki i wrzucamy do mleka. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada się rozpuści rondelek zestawiamy z ognia i czekamy aż wystygnie. Następnie dolewamy wódkę. Mieszamy i przelewamy do butelek. Z podanej ilości wychodzi ok. 1,2 l likieru.



Likier naprawdę smakuje jak serek Monte, jest przepyszny! Nabiera mocy i smaku po odstaniu, ale tuż po przygotowaniu także jest wyborny. :)



2 komentarze:

  1. super jak skończe karmić piersią na pewno spróbuję. to bedzie idealny poczatek:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło 😊 na zdrowie 😘 a póki co niech kruszynka korzysta z dobroci od mamy 😁

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj